sobota 22. září 2018

Šumperk (2/3)

Na Dlouhé stráně

Druhý den pobytu v bráně Jeseníků mě čeká výšlap na největší technické dílo u nás, čímž je horní nádrž elektrárny Dlouhé stráně vybudovaná na vrcholu Mravenečníku. Startovat budu v Koutech nad Desnou, kam se přiblížím vlakem. Od doby, co zelektrifikovali trať Šumperk - Kouty a dopravu zajišťují ČD, je radost tudy cestovat. Kolem dvaceti párů vlaků jedoucích z Koutů až do Nezamyslic je skvělá dopravní infrastruktura.
V Koutech se zdržuji jen krátce u dolní stanice lanovky pro razítko rozhledny na Medvědí hoře, kam za chvíli zahájím výšlap. Tato lanovka tam sice jezdí, ale to bych byl ,,úplnej měkoň," kdybych ji použil. Užívám si krátký sjezd do Loučné, odkud je nejlepší výjezd na hřebeny Jeseníků.
Výjezd začíná podél Tříramenného potoka po CT č. 6155, která mě dovede až k rozhledně. Stoupám převážně lesem, občas se otevřou výhledy na protější hřeben s vyhlídkovým vrcholem Tři kameny. Zbytek cesty nakonec zvládám také a odpočívám v 1100 m n.m. pod vrcholem Medvědí hory. Po svačině se půjdu rozhlédnout z jedné z nejnovějších rozhleden Jeseníků.
Osmnáctimetrová Rozhledna u Tetřeví chaty byla postavena v roce 2014. Železná stavba s dřevěným opláštěním stojí v 1095 m n.m. u horní stanice lanovky na Medvědí horu. Na výstavbu bylo použito výhradně prostředků státního podniku Lesy ČR z „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu“ zaměřeného na podporu a rozvoj veřejně prospěšných funkcí lesů. Rozhledna je volně přístupná. Výhled se orientuje od západu na sever. Z Hrubého Jeseníku lze spatřit pouze Černou stráň, Červenohorské sedlo a hřeben Šerák - Keprník.
Pokračuji k Tetreví chatě, která je však turistům nepřístupná. Přístupná je ale Rysí skála, na níž mě upozornil kamarád (co by jistě taky rád zde byl) Luboš. Sakra dobře jsem udělal, že jsem si sem odbočil. Jde o upravenou skalní vyhlidku, z níž je úchvatný pohled do údolí Borového potoka a Desné. Nad nimi vévodí Praděd. U vyhlídky je také kryté odpočívadlo.
Odpočívat teď rozhodně nebudu, čeká mě výjezd na nejvyšší bod dneška a na super atrakci. Zhruba 200 výškových metrů nade mnou se rozlévá hladina horní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Výjezd na vrchol Mravenečníku není mou premiérou, už jsem zde byl v roce 2009. Počasí je ale podobné, sokoro jasno a daleká viditelnost. Odsud už je vidět z Jeseníků mnohem více. Třeba Praděd nebo hřebenovka Ovčárna - Skřítek. Za Králickým Sněžníkem vykukují Orlické hory a jihozápadně zeje údolí Desné a okolí Šumperka.
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně je nejvýkonější vodní elektrárnou v ČR s výkonem 2 x 325 MW. Jejím vlastníkem je společnost ČEZ a dokončena byla v roce 1996. Jelikož se areál nachází v CHKO Jeseníky, je celý provoz umístěn v podzemí. Hlavním úkolem elektrárny je zabezpečit stabilitu elektrizační soustavy, pro kterou je nezbytná rovnováha mezi aktuální spotřebou a výkonem dodávaným energetickými zdroji. Čili, když je v řece Desné nedostatek vody, dodává se zbytek vody z horní nádrže. Horní nádrž je vybudována na vrcholu Mravenečníku a nese název Dlouhé stráně v 1350 m n.m. a má provozní objem 2 580 000 m³ a zabírá plochu 15,4 ha, s největší hloubkou 26 metrů. Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná v 825 m n.m. a má celkový objem 3 405 000 m³ na ploše 16,3 ha.
Dlouhé stráně opouštím jihovýchodním směrem a zastavuji na vyhlídce pod Homolí. Naproti mě jesenický hřeben Ovčárna - Skřítek a pode mnou burácí říčka Merta. Tam za chvíli navštívím jeden vodopád, přesnějí řečeno kaskádu.
Kaskáda Merty je jeden ze známějších vodopádů Jeseníků. Vede k němu vyšlapaná pěšina, od silničky dlouhá asi kilometr. Sám jsem se přesvědčil, že cesta nebyla nejsnadnější, ale místo je to hezké. Čtyřmetrová kaskáda přepadává přes skalní blok.
Mírně vlnitou cestou lesem pokračuji na rozcestí Skřítek. Někde pode mnou zůstává ztracen Ztracený vodopád a já zanedlouho vyjíždím na silnici. Po ní jedu kousek k Motorestu Skřítek. Odsud se chytám zelené značky a nabírám směr rozcestí Hvězda. Cestou se rozhlédnu ze skály Krtinec.
Od Hvězdy mě čeká namáhavý výšlap na Kamenný vrch, kde stojí Mirkova věž. Je to takový lepší posed s pěkným výhledem. Kvůli vzrostlejším stromům však již není kruhový.
Nad údolím Malínského potoka sjíždím do Malína a definitvně opouštím jesenické kopce. Do Šumperka dojíždím po hlavní silnici a tentokrát dojíždím s plnou duší. Před devíti lety jsem také tudy končil jeden z výletů a před Šumperkem jsem zjistil, že mám už ten den potřetí prázdné kolo.
Dnešní výlet se však do puntíku povedl. Byla to sice makačka, ale v krásné přírodě. Nejvíc mě nadchla Rysí skála s fascinujícím výhledem do hlubokého údolí. Takovéto výhledy moc neznám.

Trasa:
Kouty nad Desnou - Loučná nad Desnou - Pod Vlčím sedlem, rozc. - Medvědí hora, lan. - Tetřeví chata - Rysí skála - Dlouhé stráně-horní nádrž - Malá Jezerná, rozc. - Pod Zadním Hutiskem, rozc. - Skřítek - Hvězda, rozc. - Kamenec - Nový Malín - Šumperk.
63 km, 1350 m. př.


 Rozhledna U Tetřeví chaty a výhled na západ

 Rysí skála a výhled na východ

 Dlouhé stráně-horní nádrž a výhled na západ
 Vyhlídka na hřeben Skřítek - Ovčárna
 Kaskáda Merty

 Skála Krtinec a výhled na západ

Mirkova věž a výhled na sever

Žádné komentáře:

Okomentovat