úterý 11. září 2018

Vyhlídky okolo Smržovky

Smržovka je roztahaná obec v Jizerských horách, přes níž vede železniční trať z Liberce do Harrachova. Na ní se nachází technická památka Železniční viadukt Smržovka. Východní částí obce protéká řeka Kamenice, pramenící nad přehradou Josefův Důl a pod Spálovem ústící do Jizery. Žije zde kolem 3700 obyvatel. Název Smržovce dala lesem zarostlá hora, na níž rostlo mnoho smržů. Nejznámější sakrální památkou je kostel sv. Archanděla Michaela. Na katastrálním území Smržovky se nachází známá a krásná rozhledna Černá Studnice.
Předmětem tohoto článku jsou však jiné vyhlídky, které jsem navštívil během přesunu do Špindlerova Mlýna.

Finkův kámen

Finkův kámen se nachází kilometr severně od náměstí ve Smržovce. Z něj vede na vrchol modrá značka. Skalní vyhlídka, někdy též zvaná Finkenstein, je pojmenovaná po smržovském průmyslníku Finkem, který velkou měrou přispěl k rozvoji města. Leží ve výšce 678 m n.m. Na jeho vrcholu je tzv. Čertovu studánku, skalní hrnec naplněný vodou, který má průměr 130 a hloubku 50 cm. Z místa je krásný výhled na Smržovku, Černostudniční hřeben, jižní svahy Jizerských hor, západní Krkonoše a na železniční viadukt s půlkruhovými kamennými klenbami. Mezi stromy také vykukuje Ještěd. 




 Výhled na východ (Tanvald, Krkonoše)
  Výhled na jih (Smržovka, Studnice)

Výhled na Ještěd

Terezínka

Druhá vyhlídka je spíše nad Tanvaldem. Upravená kamenná vyhlídka v 623 m n.m. se jmenuje podle manželky továrníka Johanna Mayera, který ji nechal vybudovat v roce 1853. Dříve se jí ale říkalo Šouf. To zase podle loupeživého rytíře Schoffa, který odsud podnikal dobrodružné výpravy. Terezínka se nachází ve východním svahu hory Muchov na Černostudničním hřebeni. Z této lokality je krásný pohled do údolí řeky Kamenice, na Tanvald, Velké Hamry a okolní kopce Jizerských hor.   Z centra Tanvaldu vede na vyhlídku červená značka o délce 1,5 km. Ta dále pokračuje na vyhlídku Muchov a k rozhledně na Černé Studnici. 




 Výhled na sever (Tanvald, Špičák)
Výhled na východ (Český ráj)


Maják Járy Cimrmana

Rozhlednu z roku 2013 ve výšce 785 m n.m. najdeme v Příchovicích u lyžařského areálu. Stavba je vysoká 24 metrů a byla postavena z borového dřeva podle projektu architekta Martina Rajniše. Podle tvaru skutečně připomíná maják. V přízemí rozhledny je muzeum Járy Cimrmana. Stavbu rozhledny financovali v celé výši majitelé sousedního penzionu U čápa, kde také najdeme minipivovar.Z ochozu rozhledny je kruhový výhled, který na severovýchodě omezuje vyšší vrchol Hvězda s rozhlednou Štěpánka. Na východě se tyčí Krkonoše, jižně Český ráj a zbytek panoramatu zabírá Jestědsko-kozákovský hřbet a Jizerské hory s charakteristickou Černou studnicí a Jizerou.



 Výhled na sever (Jizerky)
Výhled na východ (Příchovice, Hvězda)

Žádné komentáře:

Okomentovat