sobota 22. září 2018

Šumperk (3/3)

Od Moravské Sázavy k Orlici

Třetí a poslední den na Šumpersku začnu vlakovým přesunem do Zábřeha, odkud se konečně projedu po cyklostezce vedoucí na tělese bývalé trati. Léta kolem ní jezdím vlakem a nyní přišel čas to po ní zkusit na kole.
Ve stínu už je po ránu zima, jako že v tomto hlubokém údolí Moravské Sázavy je ho dostatek. Za vsí Lupěné je u cyklostezky malý skanzen, kde se návštěvník dozví vše podstatné o této dráze. Ta bývalá téměř dokonale kopíruje tok řeky, takže se tu cyklostezka hezky kroutí.
V Hoštejně navštěvuji zříceninu hradu na návrší. Hrad založil Boreš z Rýzmburka v polovině 13. století. Zříceninou se stal za husitských válek díky Rakušanům. Nejen, že nebyl už obnoven, ale po čase byl stržen, aby se nestal útočištěm lapků. V roce 1847 byl zde postaven zdaleka viditelný obelisk jako památník dokončení železniční tratě z Olomouce do Prahy.
V osadě Popelák odbočuje cyklostezka podél Ospitzkého potoka a já s ní. Zajímá mě totiž zřícenina kláštera Koruna Panny Marie v Třebařově. Klášter augustiniánů byl založen ve 13. století a brzy se stal kulturním a duchovním centrem kraje. Během husitských válek byl však vypleněn a od roku 1550 zůstal definitivně opuštěný. Dnes zde najdete zbytky zdí klášterního kostela s gotickými okny a přilehlou dřevěnou zvonici.
Odsud pokračuji ještě kus podél Moravské Sázavy do Lanškrouna. Zde se pouze stavuji pro razítko rozhledny Hláska na Kypuši. Ta se nacházi v lesíku nad Lanškrounskými rybníky ve 450 m n.m.
Nad sjezdovkou na kopci Kypuš vyrostla 8,5 metrů vysoká rozhledna. Mohutná kamenná podezdívka nese dřevěnou nástavbu s vyhlídkovým ochozem. Okolní vegetace umožňuje výhled pouze na severovýchod ve směru bývalé sjezdovky.
Odsud mířím na sever na Mariánskou Horu. Přijíždím sem po modré značce a cyklostezce. Roku 1814 tudy projížděl místní forman s nákladem mlýnských kamenů. Na rozježděné cestě se vůz převrátil a forman pod ním zůstal uvězněn. Když prosil o pomoc Pannu Marii, zjevila se mu zářící paní, která mu podala pomocnou ruku. V 1864 zde byla postavena kaplička a o 11 let později i dnešní kostel, v jehož vnitřku zůstala kaplička zachována. Lesem vede k poutnímu místu křížová cesta.
O kus dále stojí další, o dost mladší stavba. Rozhledna Mariánka vyrostla před pár lety na evropském rozvodí mezi Černým a Severním mořem. Název nese podle kostela. Z vyhlídkové plošiny ve výšce necelých 19 metrů je pěkný rozhled na Orlické hory, Zábřežskou vrchovinu a okolí Lanškrouna. Za dobré viditelnosti je možné zahlédnout i vrcholky Krkonoš a Jeseníků. Vedle rozhledny ještě najdeme přístřešek pro turisty. V něm jsem si hezky odpočinul, než přijela více zralá cykloturistka. Také má dnes na programu delší cestu, až do Litomyšle.
Razítko rozhledny mají v Horní Čermné, na kterou je hezký pohled ze silnice. Než do ní klesnu, udělám fotku. Poté sjíždím k Tiché Orlici, podél níž pojedu minimálně do Letohradu. V tvrzi Orlice odmítám drahé hotovky a tudíž pokračuji s vidinou lepšího v Letohradu. Nakonec můj oběd stejně atakoval půl druhé stovky korun, takže jsem si moc nepolepšil. Holt nebyl čas ani chuť hledat něco lepšího. Tím ale rozhodně nezchudnu. Naopak jsem se dnes obohatil o další poznatky, kilometry a zajímavá místa. Domů pojedu vlakem nakonec už odsud.

Trasa:
Zábřeh - Hoštejn - Koruna - Krasíkov - Lubník - Lanškroun - Kypuš, rozhl. - Mariánská Hora - Mariánka, rohl. - Horní Čermná - Dolní Čermná - Orlice - Letohrad.
64 km, 491 m n.m.

 Hoštejn

 Hrad Hoštejn a výhled do údolí Moravské Sázavy
 Klášter Koruna
 Lanškroun
 Rozhledna Hláska na Kypuši
 Kostel na Mariánské hoře

Rozhledna Mariánka a výhled na severovýchod

Žádné komentáře:

Okomentovat