sobota 16. července 2016

Benešovsko


Volba dalšího výletu padla na Benešovsko, přičemž okresnímu městu se tentokrát vyhnu. V plánu je i nejnovější rozhledna okresu a dva zámky. Po teplých dnech se ochladilo a zatažená obloha ještě více zvýraznila chladné počasí. Byl to ojedinělý případ červencového dne, kdy kraťasy zůstaly v brašně.
Začátek trasy jsem zvolil z nádraží v Olbramovicích, kde teploměr ukazoval 14 stupňů. Po žluté, zelené a značce naučné stezky "Po stopách Sidonie Nádherné" jedu přes Slavkov do Vrcholových Janovic. Tam mě zajímá zámek, kde mají muzeum zvonařství, ale nemají turistickou vizitku. Tu sháním až na třetí pokus v obchodě.
Už od prvních kilometrů se připomíná Vlašimská pahorkatina, kde není snad kilometr rovného úseku. Pořád nahoru a dolů a to i ve Voticích, kam přijíždím za dalším cílem. Je jím Václavka. Vysoká... Ne bruneta, ale 45ti metrová kostelní věž. Je upravena k rozhlížení a je součástí kostela sv. Václava. Výhled bych hodnotil 3-, protože je vidět jen město a na ochozu je místa tak metr na metr. Také je tu upozornění, na maximální počet čtyř lidí, jenž se naplnil za pár minut, kdy dorazila rodinka. Půjčený dalekohled jsem tedy nevyužil a k focení mi musely stačit oka pletiva.
Dále pojedu stále na východ, hezky po větru. Aspoň jsem cítil, že se nemusím moc namáhat, abych jel 25 km/h. Místy se otevře pohled na Velký Blaník. Stavím se v Jankově a v sousedních Ratměřicích. Tam si neprohlédnu zámek, protože je za zdí, stromy a na soukromém pozemku. Původně jsem chtěl z Jankova severním směrem, ale nakonec se nebudu vracet, vezmu to zkratkou. Po silničce jedu do Skrýšova, za nímž odbočím do lesa, směrem k hájovně. Ještě kousek do kopce a už se dostávám na žlutou značku. Po kilometru z ní uhýbám na Pičín. To už je druhý ve Středních Čechách. Jeden je také na Příbramsku. Odsud nejedu po cyklostezce, ale po silnici směr Kondratice, Popovice. Do Postupic jedu kolem Chotýšanky a připadám si chvíli jak v horách. Takový charakter má říčka i les.
Další dnešní zámek se jmenuje Jemniště. Už jsem zde jednou byl a řekl bych že se tu nic nezměnilo. Krásný zámek doplňuje upravená a barevná zahrada s kašnami. Maličkou chybičkou byla absence vizitky. Sezóna v plném proudu a vizitka vyprodaná.
Teď si zase chvíli zastoupám. Pojedu na rozhlednu Špulka, která je šest kilometrů vzdušnou čarou. Po silnici o něco dále. Přes Bořenovice, po hlavní silnici to trvá pár desítek minut. Na samotný vrchol musím po cestě, po dřevěných značkách.
V 533 m n.m. stojí pěkná moderní stavba, která zvítězila předloni v soutěži "Rozhledna roku 2015." Řekl bych, že zaslouženě. Výhled je daleký a kruhový. Vidět je Velký Blaník a Javorová skála. Konečně na chvíli vykouklo i sluníčko.
Nyní nejsnáze ku dráze, do Chocerad. Jenže to nepůjde tak hladce. Lesními cestami se musím dostat do civilizace, což se daří. Z lesa vyjíždím v Humenci a přes Teplýšovice uháním do Chocerad. Ty jsou na Sázavě, takže nastává dlouhý sjezd. Do Čerčan na vlak už je to daleko a do Hvězdonic se mi pak už nechce, takže Chocerady jsou mou dnešní konečnou.



Trasa:

Olbramovice, žst. - Slavkov - Vrchotovy Janovice - Votice - Jankov - Ratměřice - Skrýšov - Lažany, háj. - Pičín - Popovice - Postupice - Jemniště - Špulka, rozhl. - Teplýšovice - Chocerady.
66 km

 Vrchotovy Janovice
 Václavka
 Votice
 Jemniště

 Špulka s výhledem
Chocerady

Žádné komentáře:

Okomentovat