středa 13. července 2016

Od ledovců k palmám 1/11: S Alexem do Lindau

Tímto sloganem lákají Švýcaři turisty na nádhernou horskou trať, která vás vyveze k ledovcům kolem Berniny a poté snese do italského Tirana. To zdobí kromě jiného i palmy. Pro letošek jsme moře odložili na září a tímto sloganem jsme se nechali zlákat i my. Pojmeme to však dobrodružněji. Jeden směr, konkrétně tam, pojedeme na kolech.

Znamená to, že nás s Janičkou čeká cyklodovolená v Alpách, a vlastně pořádná taková v zahraničí. Také by se cesta mohla jmenovat "Od jezera k jezeru." Máme v plánu si trasu prodloužit, ale to už bude záležet na okolnostech, z nichž hlavní je počasí.

30.6.

Pro nás již známým spojem v 6:00 z Mostu, začínáme naší cestu jízdou do Chebu. To co jsme si před měsícem podél Reslavy odšlapali na kole, si teď projedeme vlakem. Mám na mysli úsek Cheb - Marktredwitz. Cestujeme na Bayern tiket. Ten si kupujeme u průvodčího, automat není v provozu. Průvodčí mluví slušně česky, což mu chválíme. Platíme očekáváných 28 euro + 10 za kola. Na tuto jízdenku můžeme použít i rychlík společnosti Alex, což dnes vychází hned dvakrát. Na první, do Mnichova, čekáme hodinu.
V metropoli Bavorska jsme po třinácté hodině a zde si počkáme další hodinu. Přemýšlíme o návštěvě Marienplatzu. Hustým provozem se však dostáváme pouze ke Karlově bráně (Karlstor) a radši se vracíme na nádraží.
Odjíždíme ve 14:20 a v kupé s námi jede Chorvatka, žijící již léta v Německu a chlápek v klobouku, který je dost hovorný. Tématem je nejhezčí bavorský zámek Neuschwanstein. Oba vystupují v Buchloe a dále máme kupé pro sebe. Z neznámého důvodu stojíme asi patnáct minut před Kissleggem. Potom přijel vlak, takže křižování.
Co se týče počasí, tak nás na začátek moc nenavnadilo. Kolem Regensburgu pršelo, ale za Mnichovem už vládlo polojasné počasí, akorátní teploty. Ani v příštích dnech nehlásí vedra.
Lindau je jedním z mnoha měst na Bodamském jezeře. Je však specifické tím, že jeho centrum je na ostrově. Tam je i hlavní vlakové nádraží, kde končíme svou jízdu. Ta trvala necelých dvanáct hodin se čtyřmi přestupy.
Hned před nádražím je pěkný přístav. Z něj se posuneme na Marktplatz, kde se tísní kostel sv. Štefana na malém prostoru. Zde potkáváme první Češku. Když dotelefonuje, prosíme ji o vodu a prohodíme s ní pár vět. Pochází z Ostravska a sem se dostala přes školu. Pracuje v jedné kavárně.
Je po osmnácté hodině a tak ještě dnes o kus popojedeme po trase. Přejíždíme most oddělující ostrovní Lindau od pevninské a napojíme se na cyklostezku vedoucí kolem celého jezera. Občas se objeví pohledy na jezero i okolní hory. To vše je pod převážně zataženou oblohou. 
Po chvíli vyjíždíme do Rakouska a hlavního městě Vorarlberska, Bregenzu. Po pobřeží se jede parádně. Mezi silnici a jezero stačili vtěsnat koleje i cyklostezku. Centrum města si necháme na jindy, protože slunce je nízko a my budeme v tomto mumraji muset někde najít místo na stan. Počítám, že někde za Hardem by to šlo. Nakonec díky okolnostem zůstáváme na konci Bregenzu, kus od ústí řeky Bregenzer Ache do jezera. Celkem se nám zastrčené místo líbilo. Nejprve dáme koupel. Voda byla na první dojem studená, ale nakonec se to dalo. Terén v okolí byl mírně podmáčený, suché místo se však našlo. Nečekaně nám ale změnilo plány počasí. Pomalu ale jistě se přihnala bouřka a my nakonec rozbalili stan pod střechou kiosku. Stan se tam vešel akorát. Pršelo bohužel jen dvě hodiny. Bohužel proto, že po půlnoci šla kolem omladina na koupačku. Naštěstí se nezdrželi dlouho.
Dnešní úvodní trasa měřila 16 km.

 Ve vlaku do Marktredwitzu
 Začátek v Lindau

 Lindau

Bregenz

Žádné komentáře:

Okomentovat