sobota 22. července 2017

Island (8/13)

15.7. - Déšť na Dettifossu, ztráta v Husavíku

Už čtvrtý den není hezky a to se nám přestává líbit. Kovová obloha zatím zadržuje dešťovou nadílku, uvidíme co vydrží. Balíme stany, protože nastává přesun západněji. Nejdříve se ale vydáme kus na východ.
V plánu je dvojice vodopádů - Dettifoss a Hagragillsfoss. Na parkovišti už není skoro místo, ale to už víme, že tady se na počasí nehledí. Sotva se vydáme na kilometrovou cestu, začíná pršet. My jsme se ale pro jistotu vybavili pláštěnkami. 
Na rozcestí před Dettifossem spatřujeme ukazatel na Sellfoss. V tom mi svitne, že jsem tento vodopád v mapě viděl. Půjdeme s Jankou nejprve k němu i přesto, že Hesovi už jsou skoro u Dettifossu. 
Vodopad Sellfoss má tvar podkovy, ale na její vrchol se dostat nedá. Leda, že bych se brodil po pás ve vodě jako jeden maník. Voda je pod námi, voda nad námi, ale ještě ji nemáme v botách. Ani já, když jsem se zkoušel dostat co nejblíže k ohybu vodopádu. Skoky po kamenech jsem se dostal o kus dále, ale daleko to nešlo. 
Na půli cesty k Dettifossu potkáváme Marka s Bárou. Domlouváme se, že na Hagragillsfoss nepůjdeme. Dettifoss je podle mnohých pramenů nejmohutnějším vodopádem Evropy. Masa vody padá do hloubky 44 metrů a s pomocí větru stříká vodu vysoko nad kaňon. Zvýrazňuje tak sílu deště, jenž je už dost vydatný.
Na řece Jökulsá jsou cestou do Ásbyrgi jestě tři vodopády. Je podle nich vyznačená 30 km dlouhá pěší trasa. Silnicí vedoucí stejným směrem bychom chtěli jet do zmiňovaného města, ale stav vozovky je šílený. Vracíme se tedy stejnou cestou do Reykjahlídu. Tam ještě naposledy využijeme služeb kempu k osušení a vaření obědu. 
Naposledy si vychutnáme pohled z kempu na městečko a okolní hory. Reykjahlíd měl v letech 1724 - 29 na mále. Při explozi Mývatnu se valily proudy lávy na vesnici, ale nakonec se zastavily těsně před kostelem. Dodnes dává rozpukaná láva pěknou kulisu Reykjahlídu. 
Dále se přesuneme do Husavíku, kde přespíme jednu noc. To ale není samozřejmě jediný důvod. Cestou opět obdivujeme okolní hory, nejvíce masiv Kinnarfjöll. Ta lehce přesahuje 1000 metrovou hranici.
V Husavíku jsme v 19 hodin a první naší činností bude návštěva obchodu. Naší pozornosti nemůže uniknout krásný bílý kostel s červeným dřevem, postaven v roce 1907. Město čítá 2500 obyvatel, čili jde téměř o velkoměsto. Marek s Bárou zde mají na zítra objednané velryby. Nás s Jaňulou tu nic extra nečeká a tak dáváme za vděk tzv. "Horkým hrncům." Místo s názvem Hot spot je kousek od kempu a dá se zde naložit do jedné ze dvou kádí o rozdílných teplotách a za 300 ISK relaxovat. To je směšná cena na místní poměry. Vegetí se nám dobře, obzvlášť s výhledem na moře. Společnost nám dělají tři Slováci a tři Belgičané. Vydržíme tu krásnou hodinu a půl. 
Idylka skončila v kempu, kdyz jsem vlezl do sušárny a nabíječka baterky do foťáku byla prázdná! Nemůžeme tomu uvěřit, že na Islandu se něco někomu ztratilo. Nezbývá než se s touto situací vyrovnat a nenechat nic na lehkou váhu. Naštěstí máme foťák ještě jeden. Naši debatu zaslechli i naši krajané a také se podivili. Janča s Márou si myslí své.
"Bůhví, jestli ti to nečorli oni a teď dělaj mrtvý brouky."
Nevím, co si mám myslet. Možná na tom něco pravdy bude, když sondovali informace o horkých hrncích a poté se bavili, že tam půjdou po půlnoci, přitom jim říkáme, že mají do 23 hodin. Zřejmě "pražský vykukové."
Ani dnes neusínáme před půlnocí a tudíž necháváme za sebou den, jehož průběh zdál se poněkud nešťastný. Naděje ale umírá poslední a třeba se baterka zítra objeví.





 Vodopád Sellfoss


 Vodopád Dettifoss
 Horké hrnce

Žádné komentáře:

Okomentovat