sobota 12. července 2014

Kvarteto Saských rozhleden u Neustadtu

Během krátké doby jsem se vydal do Saska, tentokrát za výhledy a kus severněji. V 8.15 z Děčína směrem na Rumburk a Šluknov, za kterým je Velký Šenov-zastávka. Zde už visí transparent ke slavnostnímu otevření příhraniční tratě mezi Sebnitzem a Dolní Poustevnou. Na tuto událost se všichni turisté, navštěvující Šluknovský výběžek těšíme. Zrychlí se tím spojení do stanic od Rumburka na západ. Za chvíli se dozvíte, jak se dobývají 4 rozhledny na třiceti kilometrech.
Tak jako při poslední saské misi, zmizím brzy v "NDR." Přes Lipovou, odsud doprava, po modré značce a cyklostezce projíždím turistický přechod a vítá mne ves Neudorf, česky Nová Ves. I takováto ves má svou rozhlednu. K té musím do krátkého kopce. Ani jsem nemusel pospíchat, otevírá se až od 11 hodin, což je za 25 minut. Zatím si prohlížím Věž Prince Friedricha Augusta. Zděná stavba, stojící zde ruku v ruce s chatou stejného jména. Nadmořská výška ukazuje 468 m n.m. Věž se otevírá o pár minut dříve a tak šlapu první dnešní schody. Kdyby mne to unavilo, můžu si odpočinout na židli, kterou nacházím na ochozu. Ten má i tabuli s popisky výhledů. Kromě německých kopců Lužicka jsou vidět naše vrcholy. Lužické hory s Lužem a Jedlovou a k nim Ještěd. Ten je dnes vidět velice mlhavě. O suvenýry si musím zazvonit, protože dveře do restaurace jsou zavřené i v 11.15.
2 km lesem z kopce po značce, severním směrem se dojede na silničku a poté na hlavní silnici ve vsi Vehrsdorf. Dnes fouká západní vítr, ten bude můj dnešní protivník. Kopec do Steinigtwolmsdorfu tomu také nepřidá. Nakonec tuto ves projíždím také a za ní opět kopec. To dá rozum, když jsem klesl na 330 m n.m. a další rozhledna je dnes ze všech nejvýš. Cesty a značky mi zrovna podle mapy a skutečnosti nesedí, ale nakonec se dostávám pod vrchol Valtenbergu, na který je pořádný finální stoupák! Největší průšvih je, že za odměnu se nerozhlédnu z rozhledny jejíž pata je v 586 m n.m. Ta má totiž také restauraci a ta je momentálně krátkodobě zavřená. Jmenuje se též po panovníkovi. Králi Johannovi.
Jinou cestou než na vrchol se pouštím dolů. Nejprve musím kolo vést, až po chvíli nasedám a neomylně sjíždím na silnici, po které přes kopec dojedu do Neustadtu. Vesnic - dorfů už bylo dost, tak teď pro změnu Nové Město. Celým jménem se jmenuje Neustadt im Sachsen. Ze shora je na město pěkný pohled a dokonce vidím další rozhledny, které ještě navštívím. Projedu kolem centra, podjedu koleje a už si to šlapu do kopce, směrem na Hohenstein. Hned nad městem odbočím doprava, kde je opět restaurace, ale kovová rozhledna stojí tentokrát vedle. Rozhledna Götzinger höhe je postavena ve výšce 424 m n.m. a kruhovému výhledu už částečně brání stromy. Nejznámější výhledové body jsou Děčínský Sněžník a Ungerberg, který se tyčí přes údolí, východně. V dáli se táhnou Krušné hory.
Právě rozhledna na Ungerbergu bude dnes má čtvrtá a cestu na ní volím přes zmiňované údolí, po červené značce. Ta mne vyhodí na silnici, po které se vyšplhám na vrchol, do výše 537 m n.m. Dnes platí heslo: nejlepší na konec. Pěkná, štíhlá stavba mne zve na svůj ochoz, k němuž má klíč obsluha restaurace. Vstupné žádné nechtějí, tak si odemykám a šlapu nejvíc schodů dnešního dne. Otevírám dveře na ochoz a následující minuty budou patřit nejhezčímu dnešnímu výhledu. Všude kolem kopce, skály a údolí. Od Lužických, přes Krušné hory. Děčínská vrchovina, Stolové hory Saského Švýcarska a také Šluknovské kopce s Tanečnicí. Krásně se na to kouká!
Teď zbývá dojet nejsnazší cestou na vlak do Děčína, v nejhorším případě do Žlebu. Podle mapy jsem vydedukoval následující trasu. Sjíždím k parkovišti za zatáčkou, odkud se dám po cyklostezce do Krumhermsdorfu. Před ním u trati se napojím na zelenou značku, které se budu držet až do Ulbersdorfu. Zde se dám po silnici na západ, mírně z kopce. Před Lohsdorfem se stočím na jih. Budu sledovat žlutou značku, potok Schwarzbach a zrušenou železniční trať. Na trase dlouhé 3,5 km mne čekají dva tunely pod bývalou dráhou. Pěkné svezení, romantickým údolím s ucházejícím povrchem. Tam, kde zrušená trať kdysi splývala se současnou, se dám na západ, stále po žluté a ocitnu se na silnici v Kohlmühle. Odsud už je to pohoda přes Porschdorf do Bad Schandau. Mírně mne sice brzdí omezení provozu na silnici, ale v Schandau se přenesu po mostě na druhý břeh Labe a po profláklé cyklostezce svištím do Děčína.
Tachometr naměřil 79 km a 939 nast. m.

 Rozhledna u Neudorfu a výhled na Lužické hory, rozhledna Valtenberg, Neustadt im Sachsen,
Götzinger höhe a pohled na Neustadt, rozhledna na Ungeru s výhledem, údolí Schwarzbachu













Žádné komentáře:

Okomentovat