sobota 12. července 2014

Z Balkánu do Rokycan

Dvě nové rozhledny na Rokycansku mne letos podruhé zavály opět sem. Jedna z věcí, co mám na cykloturistice nejraději jsou slunná rána. Start v 7:30 ze Zavidova mne tímto darem odměnil. Na této trase mám na to štěstí. Slunce je ještě poměrně nízko a teplota příznivá.V okolních vsích se teprve probouzí život a já šlapu do pedálů.
V ideální nadmořské výšce, kolem 450 m n.m. vyjíždím směr Krakov, v Mikroregionu Balkán. Přes něj to vezmu do Rousínova a známému hradu se tak vyhnu. Ves leží nad Rousínovským potokem a ze strany odkud přijíždím je na ní pěkný pohled. Před Svinařovem pokračuji rovně do Modřejovic. Odsud už je vidět údolí Berounky, dnes schované pod mlhou. První atrakce dnešního dne je za Kostelíkem. Jižně od vsi, v lese, nad údolím Berounky vybudovali vyhlídku "Na Plazích." Neplést s podobným názvem vyhlídky u Chlumu. Mezitím se mlha rozpustila a já se můžu pokochat do údolí, kde tečou vody ze severní části Šumavy a tří čtvrtin Českého lesa. Nedaleko je vidět Zvíkovec, kde pojedu za nedlouho. Vyhlídka je dřevěná, v podobě nedokončeného mostu. Čili návštěvník stojí asi tak 10 metrů nad údolím Berounky.
Sjíždím zpět na silnici a klesám k Berounce, do městečka Zvíkovec. Zde už jsem byl dvakrát, tak jen vyšlápnu kopec skrz městečko a po silnici č. 233 pokračuji do Prašného Újezda. Přes Hlohovice a Vejvanov se dostanu do Radnic. Zde jsme s Tomášem skončili nevydařený výlet před třemi lety, kdy byla zima, pršelo a ještě mu prasklo lanko.
První do rány mi přišla Kalvárie. Křížová cesta a kostel na vrcholu. Poté sjíždím na náměstí, kde dominuje kostel sv. Václava. A to je asi tak vše zajímavé zde. Pokračuji směrem na Břasy, kde nedávno postavili novou rozhlednu. Trochu netypickou oproti ostatním, ale záleží hlavně na výhledu. Z Radnic musím o výškových 100 metrů do kopce a v břaské části Vranov západním směrem za ves a zde už mne silnička navede na vrchol "Na vrších," kde stojí zajímavá rozhledna. 
Unikátní multifunkční stavba byla postavena jako datový převaděč s vyhlídkovým patrem pro veřejnost. Okolní krajinu můžete obdivovat z výšky dvanácti metrů. Jejím hlavním účelem je datový přenos bezpečnostního kamerového systému. Nevšední konstrukce vznikla z podnětu obce Břasy, jejíž zástupci požadovali v místě bývalého vojenského areálu (jemuž vévodil radar) originální stavbu, která by předčila všudy přítomné kovové stožáry, které "koukají z každého lesa". Tak vznikla unikátní věž na čtvercovém půdorysu se dvěma hranami sbíhajícími se k vrcholu. Z rozhledny samotné je kruhový výhled na masiv Radče, okolí Berounky, plzeňské rozhledny Chlum, Krkavec a Sylván a také Radyně, Vladař, za dobré viditelnosti i Český les a Šumava. Tu jsem měl, takže můžu potvrdit.
Z Břas jedu přes Bezděkov do Březiny. Zde je v mapě zakreslen znak zříceniny. Jedu po žluté značce a opravdu přijíždím k zřícenině hradu Salon. Hrad z konce 14. století byl ve "století páry" (19. století) přestavěn na romantický altán, tzv. Salon, který vévodil nově založenému anglickému parku. Rekonstrukce do dnešní podoby proběhla v roce 2000. Scházím k rybníčku pod hrádkem a dále po žluté se dostávám na silnici. Stále držím jižní směr přes Osek až dojedu do Rokycan. 
Možná si vzpomenete, jak jsem v půli května zjistil, že na kopci Kotel nad Rokycanami stojí nová rozhledna. Kvůli ní jsem dnes podnikl tento výlet. Jak se blížím k Rokycanům, tak už je vidět z dáli. Projíždím městem a hlavní úkol je trefit silnici na obec Veselá. Daří se to u trati na Mirošovice. Za poslední ulicí začíná stoupání, které pochopitelně pokračuje i v lese. Ve výšce zhruba 480 m n.m. se chytám modré značky, která brzy odbočuje ze silnice a dovede mne až na vrchol. Tam vede kvalitní lesní cesta. Je všední den, ale přesto je tu dost lidí. Poslední kousek strkám a mohu v klidu opřít kolo o strom a jít se rozhlédnout. 
Není kovová rozhledna jako kovová rozhledna. Tahle se mi líbí, protože není stejná jako ostatní. V první řadě je pouze k rozhlížení, nenajdete tu žádný vysílač, což je divné, ale chvályhodné. 575 m n.m. je výška, ve které je pata rozhledny. Za výhledem se musí dalších 28 metrů a ten nabízí rozhled po severní části Rokycanska, dále je vidět Český les, Tepelská vrchovina, Vladař i nedaleké Brdy. Dobře je odtud vidět také zřícenina hradu Radyně. Jde o první rozhlednu, z které vidím současně Šumavu i Krušné hory. Dalekohledem poznávám Klínovec i Božidarský Špičák. Nádhera!
Teď už zbývá jet sjet zpět do Rokycan a strávit v cukrárně na náměstí dnešní zážitky, 71 km a 961 nastoupaných metrů.

Vyhlídka "Na Plazích" a výhled na Berounku, náměstí v Radnicích,
rozhledna v Břasech a výhled na západ, zřícenina Salon, 

rozhledna na Kotli a výhled na Radeč a Radyni s Českým lesem  










Žádné komentáře:

Okomentovat