sobota 12. července 2014

Poličsko - přes Svojanov do Svitav

6.6.
Tak nám to zase uteklo a je čas se vracet domů, ale nejdřív ještě opomenutý Jimramov.

Pohled ze silnice od Nového Města, kostel Narození Panny Marie, Náměstí Jana Karafiáta






Po prohlídce kostelní věže v Poličce opouštím definitivně toto pěkné Městečko. Jedu směrem na jih a nad městem se pokochám výhledem na Králický Sněžník, Orlické hory a v oparu i dokonce Krkonoše. Přes Jedlovou, Dolní Jedlovou a Hamry jsem se pohodlně dostal až do Svojanova. Zde navštívím známou hradní zříceninu, za kterou ale musím do dlouhého kopce. Zamknu kolo před branou, zaplatím vstupné za individuální prohlídku a vykročím.
Hrad Svojanov se poprvé uvádí r. 1320, osada toho jména vznikla vnitřní kolonizací už před založením hradu. Hrad dal postavit Přemysl Otakar II. Byl původně gotický a prošel renesanční přestavbou. Poté ho poničil požár a Švédi v rámci bojů třicetileté války. Po rozmachu železniční dopravy v 19. století upadl význam obchodní cesty a tím i strategická výhoda hradu a celého kraje.

Od roku 1910 patří městu Polička (opět po restituci 1992). Z hradní věže je vidět celé údolí i městys Svojanov.
Kopec co jsem vydupal, teď pohodlně sjíždím, projíždím městysem Svojanov a pokračuji údolím podél říčky Křetínky. Z návsi je pěkný pohled na hrad i kostel na návrší nad řekou. Na následující křižovatce odbočím do Starého Svojanova. Zde je k vidění zajímavý kostel sv. Mikuláše. Skrz Starý Svojanov, cestou do kopce se dostanu do Vítějevsi. Zde už jsem v podstatě na náhorní plošině, která náleží Svitavské pahorkatině. Stejný charakter terénu a jízdy mne čeká i přes obce Bělá nad Svitavou, Lavičné a teprve přes Banín klesnu k řece Svitavě. V Baníně stojí za zmínku kostel sv. Barbory a polodřevěná zvonice.
Čas mám dobrý a tak si užívám jízdu podél Svitavy, kterou kopíruje trať Praha - Česká Třebová - Brno. Silnice přes Hradec do Svitav stoupá velice mírně, takže se jede skvěle. Akorát zrovna dnes teplota atakuje třicítku, ale to už ten kousek vydržím.
Svitavy je okresní město v Pardubickém kraji se 17 000 obyvateli. Protéká jím řeka Svitava, která o kus výše pramení. Svitavy, jejichž partnerská města jsou třeba Banská Štiavnica či Žiar nad Hronom, se nacházejí v jihovýchodním výběžku České tabule, známém jako Svitavská pahorkatina, který však už zasahuje do povodí Moravy. Z památek se mi nejvíce líbil kostel sv. Josefa a dlouhé náměstí Míru.
Druhá nejkratší trasa týdne končí na místním nádraží a já si píši údaje 52 km, 462 nast. m. Celkem za 6 dní ve Žďárských vrších a na Poličsku jsem najezdil 403 km.

Svojanov s výhledem, kostel ve Starém Svojanově, Banín, Svitavy - kostel sv. Josefa a náměstí











Žádné komentáře:

Okomentovat