neděle 21. října 2018

Vrcholy Českého středohoří 17. - Strážný vrch

Strážný vrch u Merboltic (601 m) 

Merboltice najdeme v okrese Děčín, jižně od Benešova nad Ploučnicí. Nad ním se tyčí nevýrazný Strážný vrch, který je dobře identifikovatelný díky Mariině vyhlídce. Patří mezi významné vrcholy geomorfologického okrsku Bukovohorské středohoří. Jádro kopce tvoří hřbet ze sodalitického tefritu, z nějž vystupuje suk tvořený olivnickým bazaltem. Na svazích se nacházejí kamenná moře a na některých místech případy sloupcovité odlučnosti čediče. 
V roce 1893 zde byla postavena turistická chata a o osm let později k ní přibyla dřevěná rozhledna. Ta se dožila pouze do 1. světové války. Proto byla v roce 1925 postavena věž kamenná, vysoká 10 metrů. Zasloužilo se o to Sdružení přátel přírody. Tato věž vydržela do 60. let 20. sroletí, kdy po úderu blesku spadla. Do třetice se čekalo na rozhlednu až do roku 2006, přitom plány na stavbu byly hotovy už v roce 1999. Příčinou průtahů byly nedostatek financí a byrokracie. Nynější rozhledna je dřevěná, na betonovém podstavci.
Výhled z krytého ochozu je kruhový a daleký. Spatřit lze velkou část Českého středohoří, dokonce až Milešovku a Kletečnou. Na severu se tyčí kužely Lužických hor, na východě dominuje Ralsko, Bezděz i Ještěd. Při perfektní viditelnosti se za ním rýsují Jizerské hory. 
Z Merboltic vede na vrchol 1,5 km dlouhá trasa po modré značce. Z Velké Javorské je trasa sice delší o kilometr, ale pohodlnější, co se týče výstupu. Tudy vás provede nejprve zelená a později modrá značka. Tato trasa vede přes Havraní vrch (586 m), který je také zajímavým výhledovým místem, hlavně na sever. V jeho severním svahu kdysi byla obec Havraní. Dnes po ní zbyly jen ruiny některých domů.

 Strážný vrch z Havraního vrchu

 Mariina vyhlídka

 Mariina vyhlídka - výhled na východ a západ
 Zvonkový kámen pod vrcholem
 Merboltice s polodřevěnou zvonicí

Havraní vrch a výhled na severovýchod

Žádné komentáře:

Okomentovat