neděle 19. srpna 2018

Bad Reichenhall

Na jihu Bavorska při hranicích s Rakouskem v oblasti zvané Berchtesgádensko leží lázeňské město Bad Reichenhall. Jde o okresní město pod štíty Berchtesgádenských Alp, 20 km od Salzburgu. Městem protéká řeka Saalach pramenící v Kitzbühelských Alpách.
Historie a sláva Bad Reichenhallu jsou spjaté se solí. Prameny obsahující vysoké procento soli sem lákaly významné hosty. V 16. století byl v centru města postaven solivar, který byl po požáru v roce 1834 přestavěn do novorománského stylu. Zasloužil se o to král Ludvík I. Tato stavba z červených cihel slouží dnes jako muzeum s názvem Alte Saline. Klima lázní je proslulé svými pozitivními účinky na dýchací cesty. Přímo ve městě je inhalační ústav pod širým nebem Gradierwerk. Slaná voda skrápí tisíce trnkových proutků, čímž se vytváří jemná mlha, kterou návštěvníci vdechují. Ještě třeba zmínit, že Bad Reichenhall je největším dodavatelem kuchyňské soli v Německu.
Na památky město moc bohaté není. Náhradou jsou však malebná náměstíčka, jako třeba Rathausplatz. Ze sakrálních staveb zaujme kostel sv. Mikuláše, poblíž Tyrolské brány (Tiroler Tor). Východně nad centrem stojí hrad Gruttenstein, od nějž je pěkný výhled na město, choulící se pod horami. Ještě hezčí pohled je z nedaleké zříceniny hradu Karlstein, nad stejnojmennou částí. Na vedlejším kopci zaujme kostel sv. Pankráce.
Jako východisko turistických tras jsou tyto lázně bezchybné. Turista má na výběr z mnoha horských skupin v okolí. Jižně od města se zvedá horská skupina Lattengebirge, na jejíž vrcholy vás vyveze kabinová lanovka. Ke koupání slouží nedaleké jezero Saalachsee.

 Bad Reichenhall od Gruttensteinu
  Gradierwerk
  Lázně
  Rathausplatz
  Kostel sv. Mikuláše

  Alta Salina
  Hrad Gruttenstein



Karlstein a pohled k Bad Reichenhall

Žádné komentáře:

Okomentovat