sobota 4. srpna 2018

S kolem kolem Lužnice (6/6)

Začalo to Lužnicí, končí to Vltavou

Máme tu poslední den této rozlítané cykloakce. Tu zakončíme jízdou podél Vltavy v Českých Budějovicích, přičemž projedeme známá místa jako Temelín a Hlubokou.
S Honzou jedeme od Honzíčka nejprve známou cestou do Albrechtic a Všeteče. Tentokrát už necháváme Miláčka plavat. Ze Všeteče míříme k Temelínu. Ne však do obce, ale k elektrárně, což znamená jet přes Všemyslice a Bohunice.
U nehezkého monstra stojí sympatický zámeček. Jmenuje se Vysoký Hrádek a je v něm informační centrum temelínské elektrárny. Tam se stavujeme pro vodu, která nám dochází. Pak už sjíždíme k Vltavě přes Litoradice a Jeznice.
Brzdíme v Purkarci, ležícím u přehrady Hněvkovice. Zde se zdržíme déle, protože nás lákají na sachr. K němu si dáváme kafíčko a pod slunečníkem je nám fajn. Po siestě si ještě dobereme vodu a vyfotíme kostel s přehradou. Poté pokračujeme dále.
Se spokojeným výrazem jedeme po pěkné cyklostezce na druhý dnešní hrádek, v tom se ozve Honza.
,,Ty vole, platili jsme to kafe!?"
,,Ty brďo neplatlili," odpovím.
,,To se ale nevracíme," ještě dodám.
Zachovali jsme klid a rozhodli se zavolat do onoho podniku a poslat jim to na účet. Zapomněl jsem už hodně věcí, ale tohle prvně.
Karlův hrádek stojí na ostrohu nad řekou Vltavou. Založil ho Karel IV. ve 14. století. Dlouho se však ze slávy netěšil, zbořen byl za husitských válek. Hrad byl zhruba trojúhelníkového půdorysu a ze všech stran byl chráněn příkopem a valem. Najdete zde také zbytky hradní kaple.
Dále nás čeká krásný úsek cyklostezky podél hněvkovické přehrady. Místy vede hned vedle vody a je na ní kvalitní povrch. V Hluboké si nemůžu nechat ujít panorama řeky a nad ní stojícího zámku. Odsud měníme břeh a do Českých Budějovic pojedeme po pravém břehu po absolutní rovině.
Honza dostal dobrý nápad. Vykoupat se ve Vltavě. Činíme tak těsně před Budějovicemi, kde už je také pár lidí. Jeník vybírá zrovna misto, kde se na dece válí nahá žena. Zrovna byla v poloze, že jí byly vidět stydké pysky. Ještě, že už nejsem stydlivý. Koupel byla úžasná. Za prvé jsme se hezky zchladili a za druhé nebudeme ve vlaku úplně olepení.
V jihočeské metropoli jsme po 13. hodině, čímž máme do odjezdu vlaku na Prahu dvě hodinky čas. Ty strávíme na zahrádce restaurace Vatikán, kde si dáme oběd. Tím zakončíme naše společné třídenní řádění v povodí Lužnice a Vltavy. Ale musíme konstatovat, že se nám akcička povedla.
Menší zádrhel byl v cestě domů. U Putimi vjel traktorista na přejezd v nevhodnou dobu, byl sražen vlakem (ne naším) a rázem bylo o zábavu postaráno. Důsledkem byl můj příjezd do Loun v pozdních hodinách. Honza to měl snazší. Do Prahy dojel přímo a také nemusel ráno vstávat.

Trasa: 
Údraž - Albrechtice - Všeteč - Všemyslice - Bohunice - JE Temelín - Litoradice - Jeznice - Purkarec - Karlův hrádek - Hluboká n. Vlt. - České Budějovice.
50 km, 525 m. př.

 Vysoký hrádek
 Kostel v Purkarci
 Hněvkovická přehrada v Purkarci
 Karlův hrádek
 Cyklostezka podél Vltavy
 Hluboká
 Vltava pod Českými Budějovicemi

Žádné komentáře:

Okomentovat