neděle 19. srpna 2018

Vrcholy Českého středohoří 16. - Velký Chlum, Chmelník

VELKÝ CHLUM (502 m)

Tento neovulkanický kopec najdeme tři kilometry východně od Děčína na katastrálním území obce Chlum. Představuje nižší vrchol hřbetu z alkalických bazaltů až tefritů a je rozvodím Labe a Ploučnice. Sousední vrchol Malý Chlum odděluje sedýlko s vískou Horní Chlum. 
Velký Chlum je částečně zalesněn a těsně pod vrcholem stojí kamenná rozhledna. Ta byla postavena koncem 20. let minulého století. Do té doby sloužila k rozhlížení chata na Malém Chlumu. Stavba z lomového kamene a betonových tvárnic byla dle projektu děčínského architekta Jahnela zbudována v letech 1928–9. Šestnáctimetrová rozhledna byla slavnostně otevřena 18. května 1930. Po 2. světové válce ztratili turisté o rozhlednu zájem. Navíc byly její vrchní části osazeny vysílacím zařízením a zpřístupněn byl pouze spodní ochoz, ze kterého byl výhled velice omezený. Až v letech 1996–7 byla rozhledna díky finanční podpoře města Děčína opravena. Antény byly sneseny a horní vyhlídkový ochoz byl opatřen stříškou. Opětovné zpřístupnění věže se konalo 12. července 1997.
O rozhlednu pečuje od roku 2000 místní jezdecký klub RGM.
Výhled z ochozu je daleký. Na jihu se tyčí Varhošť s rozhlednou a další vrcholky Českého středohoří , například Kletečná, Milešovka či Buková hora. Na západě se táhne pásmo Krušných hor, které přechází v Děčínskou vrchovinu s dobře viditelnou věží na Děčínském Sněžníku. Vrchy v Českosaském Švýcarsku spatříme směrem na sever, ovšem tento výhled je částečně kryt korunami stromů. Severovýchodně můžeme zahlédnout Lužické hory.
Z děčínské části Staré Město vede k rozhledně červená značka, procházející i přes Horní Chlum. Trasa je dlouhá 3 km.

 Velký a Malý Chlum z Klobouku

 Rozhledna

 Výhled na západ a sever


CHMELNÍK (508 m)

Vrchol dostal jméno podle děčínské části Chmelnice a je nejdominantnějším z kopců Ústeckého středohoří. Od posledního českého města na Labi je směrem na jihozápad.
Zalesněný čedičový kužel má svahy pokryté suťovým lesem. Na odlesněných plochách na úbočích docházelo v minulosti k sesuvům půdy. Jeden z nich se odehrál během Velikonoc v roce 1914, kdy se uvolnila část severovýchodního svahu. Ta na několika místech přehradila i Chrochvický potok. Nakonec byla na odstranění sesuvu povolána armáda.
Dříve býval Chmelník oblíbeným výletním místem. Na vrcholu stával od roku 1895 výletní hostinec s patnácti metrovou vyhlídkovou věží. Hostinec na začátku 20. století vyhořel a nikdy nebyl obnoven. Dřevěná rozhledna pro změnu zchátrala. Po obou stavbách už zde nenajdeme ani stopu.
Výhled z Chmelníku nabízí východní část vrcholu. Ten se soustřeďuje na Děčín a údolí Labe pod Bukovou horou, jejíž vysílač je vidět také.
Na Chmelník vede žlutá značka od zastávky MHD v Chrochvicích a trasa je dlouhá 3 km.
Ve východním svahu najdeme zbytky lázní Chmelničky. Stával zde areál s lázeňským domem s terasou, kaplí a parkem. Lázně přestaly být využívány po vysídlení německého obyvatelstva a místo zpustlo. Dnes se zde nachází dobře zachovalé zbytky terasy a torzo kaple.

Chmelník z Klobouku
 Vrchol

 Výhled na východ a jih
 Výhled z lokality U dubu na severozápad

Bývalé lázně Chmelničky

1 komentář:

  1. K "Chmelničkám" ...
    Nejednalo se o lázně, nýbrž o letní rezidenci "Freidenkerheim" podmokelského továrníka Josefa Umlafta, který zde hostil své přátelé z řad tzv. "volnomyšlenkářů", ke kterým patřil. Po jeho smrti se stal majitelem jílovecký továrník Brandt, který objekt využíval pro léčbu své dcery. K areálu patřily i hospodářské budovy a domek pro zahradníka (obě se dochovaly do dnešních dnů), malý bazén, vyhlidkové terasy a parkově upravený svah pod nimi s malým mauzolem a bustami volnomyšlenkářů. Do dnešních dnů se dochovala i část oplocení, zbytky teras, mauzoleum i obelisk .... Po vysídlení němců po druhé světové válce areál chátral a koncem padesátých let zanikla letní vila. V okolí Chmelníku resp, na jeho východním výbočí stávaly původně i dvě známe výletní restaurace. První z nich "Immenheim" byla obklopena i malým zooparkem a botanickou zahradou. Dodnes se zde zachovaly dvě původní budovy. To druhou restauraci "Wartburg" s krásnou vyhlídkou bohužel zničil v roce 1945 požár a již nebyla obnovena...
    Hezký den, Albrecht / Dálnice D8 & okolí

    OdpovědětVymazat