neděle 19. srpna 2018

Salzburger Saalachtal

 Takto se jmenuje salcburská část údolního toku řeky Saalach v okrese Zell am See. Oblast zahrnuje města Unken, Lofer, St. Martin, Weißbach a je oblíbeným cílem návštěvníků a milovníků hor. Střediskem je Lofer, kde je informační centrum celé oblasti. Vyžití zde kromě běžné turistiky a cykloturistiky najdou i milovníci divoké vody.Já jsem zde strávil krásných šest dní dovolené v horkých srpnových dnech. Každý den jsem vyrazil do jiného pohoří, což pro mě bylo dost pestré. S počasím jsem byl spokojen, pršelo pouze druhý den.

Saalach
 
Řeka Saalach pramení v Kitbühelských Alpách, vytéká z jezera Torsee a teče na východ. U Maishofenu mění svůj tok severním směrem, kterého se drží prakticky celou svou cestu. Délka toku je 103 km. Pod Loferem začíná řeka divočit, protéká zde soutěskou Loferschlucht. Za rakouskou hranicí je na ní přehrada Saalachsee a následně jihobavorské solné lázně Bad Reichenhall. Pod Salzburgem se Saalach vlévá do Salzachu.

 Thumsee
 Řeka Saalach pod německo-rakouskou hranicí
 Cyklostezka podél Saalachu
 Řeka Saalach pod Loferem

Podél této řeky jsem podnikl první výlet. Sloužil hlavně k přesunu do Loferu, kde jsem měl základnu. Od Saalachu jsem se odklonil pouze na chvíli, k jezeru Thumsee. Ono to bylo z Karlsteinu i nejrozumnější. Na 20 kilometrech jsem nastoupal zhruba 200 výškových metrů, čili šlo o pěknou projížďku pod štíty Chiemgauských a Berchtesgadenských Alp.

Trasa:
Bad Reichenhall - Gruttenstein - Karlstein - Thumsee - Schneizlreuth - Unken - Lofer.
30 km, 348 m. př.

Salzburger Saalachtal
 
Weißbach je se 400 obyvateli nejmenší obcí v této oblasti. Je však z nich nejvýše položenou. Leží na soutoku Saalachu a Weißbachu mezi štíty Steinernes Meer a Leoganger Steinberge.
Pod katastrální uzemí Weißbachu patří soutěska Seisenbergklamm. Hlubokou a úzkou roklinu vytvořil během posledních 12 000 let potok Weißbach ve svazích pohoří Steinernes Meer. Pro turisty funguje od roku 1831 a okruh měří 3 km. Turisté se pohybují po dřevěných chodníčcích a schodech. Vstup je zpoplatněn nízkou částkou.









Druhou atrakcí pod správou Weißbachu je pro změnu jeskyně. Lamprechtshöhle se jmenuje jeskynní systém v masivu Leoganger Steinberge. Délka jeskyně je okolo 50 km a hloubka jeskynních prostor je 1632 m, čímž je nejhlubší jeskyní v Salcbursku a čtvrtou na světě. Zpřístupnění veřejnosti se uskutečnilo již v roce 1905. V současnosti je k prohlídce 700 metrů chodeb, individuálně a bez průvodce. V jeskyni je stále aktivní říční systém, čili při vydatných deštích nebo tání může být část jeskyně zaplavena. Teplota uvnitř se pohybuje okolo pěti stupňů celsia.



 
St. Martin je obec se zhruba 1100 obyvateli jižně od Loferu, od něhož se v roce 1946 odtrhla a osamostatnila. Nad obcí se zvedají Loferer Steinberge a Reiter Alpe. Kus od St. Martina najdeme druhou soutěsku v této oblasti. Vorderkaserklamm se nachází v údolí mezi pohořími Leoganger a Loferer Steinberge, 2 km od hlavní silnice. K atrakci vede silnička, zakončená parkovištěm a turistickou chatou. Z výšky 750 m n.m. se nejprve stoupá serpentinovitou cestou k soutěsce samotné, poté čeká navštěvníky 400 metrů po dřevěných chodnících a schodech. Hloubka soutěsky je 80 metrů a šířka se místy zužuje na 80 cm. I zde se platí nevysoké vstupné. Kdo by chtěl navštívit všechny tři atrakce najednou, může si zakoupit hromadnou levnější vstupenku. Ještě nižší vstupné zaplatí vlastník slevové karty Salzburger Saalachtal Card.
Nad St. Martinem, vysoko v horách si turisté cestou na vrcholky Loferer Steinberge mohou prohlédnou kostel Maria Kirchental.

St. Martin


 Vorderkaserklamm

Lofer je správním střediskem oblasti a tudíž je největší. Tento městys čítá necelých 2000 obyvatel. Leží na křižovatce tří silnic. Údolím Saalachu do Saalenfeldu a Zell am See, jižně do Bad Reichenhall či Berchtesgadenu, a západně do Kizbühelu. Nad Loferem se také zdvihají tři pohoří, Loferer Steinberge, Chiemgauské Alpy a Reiter Alpe. Dominantou obce je farní kostel Panny Marie. Dalšími památkami jsou nejstarší morový sloup v Salcbursku, a kaple Antoniuskapelle v přilehlé obci Au.



 
Unken je poslední a nejníže položenou obcí oblasti Salzburger Saalachtal. S 1950 obyvateli se choulí pod štíty Chiemgauských Alp a Reiter Alpe. Je východiskem do obce Heutal v prvně zmiňovaném pohoří. V jižní části Unkenu stojí zámek Oberrein z počátku 15. století. Dnes je v soukromých rukou.

Oberrein

Druhý den, kdy bylo deštivé počasí, jsem si udělal kratší trasu právě po soutěskách a jeskyni. Stačilo na to v pohodě jedno odpoledne, kdy už déšť ustal a zbyla po něm jen nízká oblačnost. Ideální počasí na takovéto atrakce. Ty jsem navštívil v pořadí Vorderkaserklamm, Lamprechtshöhle a Seisenbergklamm.

Žádné komentáře:

Okomentovat